Transport

Een term die steeds meer terrein wint, is “logistiek 4.0”, dat gebaseerd is op het idee om nieuwe technologische middelen in te zetten om alle logistieke processen te optimaliseren.

Deze nieuwe fase in de transport en logistiek sector brengt meer snelheid, efficiëntie en kostenvermindering. Om u meer inzicht te geven in het onderwerp, hebben wij dit artikel opgesteld waarin het concept logistiek 4.0 en de kenmerken ervan worden toegelicht.

Logistiek 4.0: concept

Door de technologische vooruitgang in Industrie 4.0 moesten ook de transport en logistiek processen worden geactualiseerd. Hierdoor ontstond de behoefte aan een efficiënte bevoorradingsketen, die aan de levering behoeften kon voldoen.

Logistiek 4.0 wil in de basisbehoeften voorzien en investeert in technologie om zijn marktaandeel uit te breiden. Het hoofddoel is innovatieve processen te gebruiken als bondgenoten van organisatorische groei.

De trend is dat alle operationele processen worden geautomatiseerd, waardoor de productiviteit en de efficiëntie van de hele operatie toenemen. Hiervoor kunnen middelen als Cloud Computing, beheersysteem, Big Data en BI worden gebruikt.

Belangrijkste technologieën van logistiek 4.0

Met de toepassing van dit nieuwe concept wordt het mogelijk innovatieve processen toe te passen om de gehele productieketen op elkaar af te stemmen en te optimaliseren. Nu u beter begrijpt wat logistiek 4.0 is, vindt u hieronder de oplossingen die in de sector kunnen worden gebruikt:

Internet van Dingen

Met de modernisering van de sector transport & logistiek is het internet van de dingen van groot belang voor de verschillende werkzaamheden die in de sector worden uitgevoerd. Het heeft de functie om in het dagelijks leven gebruikte apparatuur met het internet te verbinden.

Dankzij het internet van de dingen kan bepaalde apparatuur nu al op geautomatiseerde wijze functioneren, waarbij alleen de door de systemen voorgeschreven richtlijnen worden gevolgd. Dit verhoogt de productiviteit en verlaagt de bedrijfskosten, alsook de risico’s met vakmensen.

Kunstmatige Intelligentie

Met Artificiële Intelligentie is het mogelijk dat een machine automatische beslissingen neemt tijdens processen. Het is ook mogelijk gedragingen te voorspellen en te anticiperen op mogelijke problemen in de sector.

Deze technologie kan ook zorgen voor meer efficiëntie en snelheid bij de activiteiten, waardoor de kans op fouten afneemt. Een andere faciliteit is dat kunstmatige intelligentie de mogelijkheid biedt om de klant op een gepersonaliseerde manier te bedienen, door middel van intelligente gegevensanalyse.

Cloud Computing

Cloud computing-diensten worden steeds gebruikelijker in bedrijven. De trend is de virtualisering van diensten en daarom is cloud computing een essentiële oplossing geworden, zowel voor logistiek als voor Industrie 4.0.

Deze 4.0-technologie vergemakkelijkt het informatiebeheer, waardoor gegevens veel sneller en veiliger kunnen worden verzameld, opgeslagen en overal ter wereld kunnen worden geleverd. Dit helpt logistieke bedrijven enorm, omdat zij hun diensten op verschillende locaties kunnen aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *