Op een leuke en effectieve manier leren door te spelen

Kinderen leren vaak het meeste door te spelen. Juist door situaties vanuit het echte leven na te spelen, leren ze heel erg veel. Maar hoe groter we worden, hoe minder het spelelement een deel uitmaakt van ons leerproces. En dat is zonde. Ook volwassenen kunnen namelijk nog erg veel leren door middel van spel. Gelukkig bestaat er wel een manier waarop ook volwassenen nog veel waardevolle vaardigheden kunnen leren door middel van een spel. En aangezien onze wereld steeds digitaler wordt, past een computergame volledig bij deze tijd.

Serieus spelen om te leren

Een computergame waar je als volwassene waardevolle dingen mee kunt leren. Het klinkt misschien niet heel realistisch, maar dat is het wel. Serious Gaming is een spelmethode waarmee volwassenen snel, veilig en makkelijk kunnen leren. De online spellen zijn zo ontwikkeld dat je veel waardevolle vaardigheden leert en veilig kunt oefenen. Dit is bijvoorbeeld erg waardevol in de zorg. In deze sector ligt de werkdruk erg hoog, moeten medewerkers constant nieuwe dingen leren en kunnen fouten verschrikkelijke consequenties hebben. Juist dan is het aanleren van nieuwe werkwijzen door middel van een computerspel ontzettend nuttig.

Handig voor professionals en patiënten

Serious Gaming kan voor veel verschillende doeleinden worden ingezet. Zo kunnen zorgprofessionals veilig nieuwe regels, werkwijzen en producten leren kennen. Zij kunnen in hun eigen virtuele werkomgeving oefenen. Fouten maken mag. Hier leer je immers het meeste van. Tegelijkertijd kunnen computerspellen ook handig zijn voor patiënten. Een spel zou iemand bijvoorbeeld kunnen aanmoedigen om meer te bewegen en op die manier gezonder te worden of te blijven. En ook buiten de zorg is deze manier van leren erg praktisch. Er is een passend spel te ontwikkelen voor welk leerdoel dan ook. Bespreek de doelen en wensen met een professional en misschien zijn ook jouw medewerkers straks serieus aan het spelen én leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *